Tsunamiurile mari sunt evenimente cu frecvență redusă, dar cu potențial impact foarte mare, care pot provoca un număr extrem de mare de victime, precum și pierderi economice majore, fapt demonstrat de tsunamiul din Sumatra-Andaman din decembrie 2004 și cel din Japonia din martie 2011.
În ambele cazuri, amploarea dezastrului real a depășit cu mult pe cea anticipată.
Unul din motivele pentru potentialul de risc subestimat poate fi identificat prin lipsa unor metode, riguroase, ferme și standardizate de analiză a hazardurilor și risculor și a incertitudinilor asociate.
Deși în trecut a fost propus și utilizat un număr mare de metode probabilistice și deterministe, un process de consolidare este întârziat și va necesita reunirea experților din diverse domenii științifice implicate în analiza hazardului și riscului de tsunami.
AGITHAR este o rețea menită să îmbunătățească, să standardizeze și să promoveze cercetarea în domeniul tsunami. Acesta utilizează instrumente COST (European Cooperation in Science & Technology) specifice - ateliere de lucru, rețele, schimburi de experți – pentru: