INCDFP INFP
  IOSIN Platforma de monitorizare seismică și a testelor nucleare în scopul CTBT

Istoric

În anul 2023, în urma emiterii H.G. nr. 629/27.07.2023 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 786/2014 privind aprobarea Listei instalațiilor și obiectivelor speciale de interes național, finanțate din fondurile Ministerului Educației și Cercetării, IOSIN-RSN - Rețea seismică națională (stații seismografice cu înregistrare locală, stații telemetrate prin radio, rețea de accelerografe analogice - SMA 11 și digitale K2) s-a unit cu IOSIN-CND - Laborator-Centrul Național de Date (CTBT – Tratatul de interzicere totală a experienţelor nucleare) sub denumirea de “IOSIN Platformă de monitorizare seismică şi a testelor nucleare în scopul CTBT”

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului este succesorul instituțiilor de cercetare care au avut ca scop studiul cutremurelor de pământ.

Astfel in:

  • 1895 - înființare prima stație seismică din România, la Observatorul din str. Cuţitul de Argint;
  • 1900 - 1977 - activitatea din domeniul seismologiei s-a desfășurat în cadrul unor instituții de profil iar reteaua seismica era redusa ca numar de statii si echipamente. Localitatiile Bucuresti, Iasi, Bacau, Campulung Muscel, Timisoara, Cluj, Vrincioaia, Focsani au gazduit primele statii seismice care erau dotate cu senzori mecanici MainKa-Demetrescu cu inregistrare pe hartie afumata sau senzori de scurta sau medie perioada fabricati in URSS cu inregistrare pe hartie fotografica;
  • 1977-1980 - s-a instalat prima retea de statii seismice cu senzori se scurta perioada DD1 si inregistrare pe hartie inscriptionata cu cerneala.

Prima rețea seismică telemetrata a fost instalată între anii 1980 și 1982, după cutremurul major din 4 Martie 1977 (Mw=7.4), fiind concepută doar pentru studiul zonei seismice Vrancea. Rețeaua inițială era alcătuită din 18 stații de scurtă perioadă (seismometre S13), 4 dintre acestea fiind instalate în interiorul arcului Carpatic, iar 14 erau amplasate în exteriorul lui. Datele înregistrate la aceste stații erau transmise către INCDFP-Măgurele în timp real, cu ajutorul unei rețele de antene analogice operate tot de către INCDFP iar analiza se facea automat pe un calculator performant PDP 24. În paralel cu rețeaua de stații telemetrate INCDFP mai opera și o rețea de 21 stații seismice alcătuită din accelerometre de tip SMA-1. Aceasta au fost instalată pentru a înregistra evenimentele puternice și moderate din zona Vrancea. Un pas important în dezvoltarea rețelei a constat în instalarea unei rețele de 36 stații seismice de tip Kinemetrics-K2, între anii 1995-1997, în cooperare cu Universitatea din Karlsruhe, Germania, în cadrul proiectului „Strong Earthquakes: A challenge for Geosciences and Civil Engineering”. Noua rețea digitală era centrată pe monitorizarea zonei seismice Vrancea, având o arie de acoperire de 500 de km pătrați.

Dezvoltarea rețelei seismice în timp real în România a început în 2002, odată cu participarea INCDFP la proiectul european MEREDIAN2. În cadrul acestui proiect nouă locații ale RSN au fost modernizate prin instalarea de noi sisteme de comunicație (VSAT, internet etc.), protocoale de transmisie de date și calculatoare care au făcut posibilă transmiterea datelor în timp real de la stațiile seismice către centrul de date al INCDFP din Măgurele. Una dintre aceste stații este stația seismică Târgușor (TIRR), face parte din rețeaua GEOFON (Germania). În același timp, implementarea în 2002 a Sistemului de Monitorizare Antelope, dezvoltat de Boulder Real Time Technologies (BRTT), reprezintă o altă etapă importantă în dezvoltarea monitorizării seismice în timp real din România.

Începând cu anul 2008, la INCDFP rulează, în paralel cu Antelope, un alt sistem automat, numit SeisComP. Acesta realizează achiziția de date, controlul calității datelor, procesarea și schimbul de date în timp real, monitorizarea stării de funcționare a rețelei, detectarea și localizarea automată și interactivă a evenimentelor, arhivarea și distribuirea formelor de undă. SeisComP3 furnizează un protocol de transmitere a datelor (SeedLink) utilizat la nivel mondial ca standard. Acest protocol este utilizat și la INCDFP pentru a transmite datelor în timp real de la stațiile seismice din România la Centrul de Date din Măgurele.

Începând cu anul 1976, România s-a implicat activ în activităţile tehnice de pregătire a sistemului internaţional de verificare a condiţiilor Tratatului de Interzicere Totală a Experienţelor Nucleare CTBT prin participarea la experimentele ştiinţifice ale Grupului de Experţi Ştiinţifici (GSETT) ai Conferinţei pentru Dezarmare a Naţiunilor Unite. Participarea României la sistemul global de verificare prin mijloace seismologice a respectării Tratatului CTBT a fost reglementată prin Memorandumul Nr. C3/4246 din 23 decembrie 1993, prin care Ministerul Cercetării şi Tehnologiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Comunicaţiilor s-au angajat să ofere cadrul legal de desfăşurare al acestei activităţi. Acest Memorandum a stabilit participarea României la testarea sistemului global de verificare a experienţelor nucleare prin mijloace seismologice cu staţia seismică Muntele Roşu, reţeaua seismică naţională şi Centrul Naţional de Date al României organizat în cadrul INCDFP (în acel moment Centrul de Fizica Pământului) care operează Reţeaua Seismică Națională şi sistemul de achiziţie şi prelucrare a datelor. România a semnat Tratatul CTBT în data de 24 septembrie 1996, iar pe 4 octombrie 1999, România a ratificat Tratatul CTBT prin Legea nr. 152/04.10.1999 pentru ratificarea Tratatului de interzicere totală a experiențelor nucleare, adoptat de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 10 septembrie 1996.

În data de 26 iunie 2003, staţia Muntele Roşu (coduri MLR/AS081) a fost oficial certificată ca staţie seismică auxiliară a Sistemului Internaţional de Monitorizare Seismică (IM – International Monitoring System). În data de 1 octombrie 2004, a intrat în vigoare Legea nr. 372/20.09.2004 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Comisia Pregătitoare a Organizaţiei Tratatului de interzicere totală a experienţelor nucleare (CTBTO) privind desfăşurarea activităţilor referitoare la instalaţiile de monitorizare internaţională în aplicarea Tratatului de interzicere totală a experienţelor nucleare, inclusiv a activităţilor ulterioare certificării, semnat la Viena la 13 iunie 2003.

Centrul Naţional de Date (CND) are o participare neîntreruptă de aproape 30 de ani (în baza Memorandumului din 1993) la activităţile ştiinţifice în sprijinul verificării respectării Tratatului CTBT şi asigură funcţionarea neîntreruptă a staţiei seismologice Muntele Roşu (MLR) inclusă în reţeaua seismică auxiliară a sistemului de verificare IMS, urmărind menţinerea funcționării acesteia la standardele tehnice şi operaţionale precizate în Manualul Operaţional pentru Monitorizare Seismică şi Schimb Internaţional de Date Seismice în sprijinul CTBT (Operational Manual CTBT CTBT/WGB/TL-11, 17/15/Rev.5, 09.12.2009).



INFP


Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului

  • INCDFP
  • EPOS-RO