INCDFP INFP
  Proiecte Internaţionale in Desfăşurare

The TowarDs AdvaNced multidisciplinary Fault ObseRvatory systeMs2 - TRANSFORM2
Perioada: 1 Decembrie 2024 - 30 Noiembrie 2027
Coordonator proiect: University of Patras
Coordonator partener: Alexandru Mărmureanu (INCDFP)

Proiectul multidisciplinar The TowarDs AdvaNced multidisciplinary Fault ObseRvatory systeMs2 - TRANSFORM2 este un efort paneuropean care își propune modernizarea, promovarea și transformarea Near Faul Observatoies (NFO – Observatoare din apropierea faliilor) în sisteme de ultimă generație. Prin integrarea tehnlogiilor avansate în instrumentație și a machine-learning (învățare automată) pentru o cunoaștere aprofundată a proceselor geologice corelate cu zonele de falii, proiectul își propune să pună bazele unei noi ere a NFO-urilor în ceea ce privește știința, inovarea și colaborarea. Proiectul reunește cercetători dintr-o gamă variată de discipline, dar cu un scop comun: de a înțelege legătura dintre falii și cutremure și de a consolida reziliența la riscurile seismice.

Obiective:

Modernizarea NFO-urilor: implementarea de instrumente de ultimă generație pentru o mai bună monitorizare a faliilor.

Dezvoltarea de softaware avansat: crearea de soluții software performante pentru detecția cutremurelor, caracterizarea acestora și pentru sisteme de alertă timpurie la cutremur.

Implementarea de platforme de testare inovatoare pentru validarea noilor tehnologii în zonele seismice active.

Promovarea datelor deschise: facilitarea schimbului deschis de date prin integrarea în EPOS (European Plate Observing System)

Stimularea colaborării interdisciplinare: încurajarea colaborării între diverse domenii științifice pentru a îmbunătății înțelegerea proceselor seismice și a impactului lor.

Detalii

ReCoNnect 3: Building a Community
Perioada: 2024-2026
Coordonator proiect: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară-Horia Hulubei - IFIN-HH
Coordonator INCDFP: Dragoș Tătaru
Parteneri: Universitatea din București, Universitatea Babes Bolyai, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului - INCDFP, Institutul de Fizica Atomică – IFA, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei și Radiației – INFLPR, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor – INFM, Institutul de Științe Spațiale – ISS

ReCoNnect 3: Building a Community face parte din inițiativa „Noaptea Cercetătorilor Europeni” și este susținut de Uniunea Europeană prin programul Horizon Europe (Grant Agreement nr. 101162613 — ReCoNnect 3 — HORIZON-MSCA-2023-CITIZENS-01). Misiunea sa este de a aduce știința mai aproape de societate, inspirând tinerii să descopere și să se implice în cercetare.

ReCoNnect 3 prioritizează două direcții esențiale: accesul comunităților mici și defavorizate educațional la informații științifice și susținerea și conectarea comunicatorilor științifici prin evenimente comune.

În România consorțiul ReCoNnect, format din zece parteneri: patru instituții de învățământ superior și șase institute de cercetare, organizează Noaptea Cercetătorilor Europeni în 20 de localități, de la centre universitare mari la comunități rurale și geoparcuri. Evenimentele fac parte din seria Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie, incluse în programul-cadru Horizon Europe al Uniunii Europene, și oferă publicului de toate vârstele oportunitatea de a interacționa cu cercetători și cadre didactice universitare, și de a-i aduce mai aproape de mediul de cercetare prin experimente și demonstrații științifice.

Activitățile ReCoNnect 3 includ programe educative și științifice pentru toate vârstele, cum ar fi Caravana de Știință ReCoNnect, Concursul Național de Știință ReCoNnect și Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele.


Detalii

MULTICARE - Multi-hazard low-carbon resilient technologies and multi-scale digital services for a future-proof, sustainable & user-centred built environment
Perioada: 2023-2027
Coordonator proiect: TU Delft (21 partners)
Coordonator partener: Dr. Dragoș Toma-Dănilă (INCDFP)
Proiect nr. 101123467, finanțat de Comisia Europeană (topic: HORIZON-CL5-2022-D4-02-01)

MULTICARE va contribui la dezvoltarea unui sistem inovativ de suport decizional bazat pe criterii multiple, și pe furnizarea de tehnologii plug & play, cu impact scăzut în ce privește emisiile de carbon, pentru îmbunătățirea rezilienței la multiple pericole ale mediului construit, într-o manieră rentabilă și durabilă. O suită de instrumente digitale multidisciplinare și servicii va fi dezvoltată pentru evaluarea, proiectarea, operarea și managementul soluțiilor reziliente pentru hazarduri multiple (precum cutremure, inundații și valuri de căldură), pe mai multe niveluri (material, componentă, clădire, cartier/district). Acest lucru va permite adoptarea unor decizii mai informate în selectarea materialelor/soluțiilor și în dezvoltarea unor lanțuri de aprovizionare reziliente, inclusiv pentru clădirile de patrimoniu. Rezultatele vor fi demonstrate în cadrul unor zone pilot (3 clădiri, 4 cartiere/orașe) situate în țări diferite și având caracteristici diverse. O abordare centrată pe utilizator - incluzivă și participativă, va fi implementată în toate etapele proiectului, facilitând implicarea cetățenilor și extinderea durabilității impactului proiectului. Pentru a atinge obiectivele proiectului, MULTICARE reunește 21 de parteneri care acoperă întregul lanț tehnic necesar pentru dezvoltarea de soluții pentru clădiri rezistente și sustenabile. Membrii consorțiului au în plus experiență și în științe sociale, implicarea utilizatorilor și formare. Consorțiul va sprijini activitățile de asociere cu alte proiecte care vizează schimbul de cunoștințe, experiență și creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la reziliența la schimbările climatice.

În România, soluțiile MULTICARE vor fi testate pe o clădire din București și, la nivel de oraș, în Tecuci. INCDFP va fi implicat atât în cercetarea fundamentală (conducând Pachetul de Lucru 10 – Sisteme de Avertizare Timpurie și Răspuns Rapid pentru îmbunătățirea pregătirii și răspunsului la multi-hazarduri, în orașe și regiuni), cât și în instrumentarea seismică și monitorizarea clădirilor sau analiza hazardului și riscului seismic, pentru zonele de studiu din România.

Detalii

EPOS - European Plate Observing System - Sustainability Phase
Perioada: 2020-2023
Coordonator proiect: Istituto Nazionale Geofisica e Vulcanologia - INGV, Italia (24 de parteneri)
Coordonator partener: Constantin Ionescu (INCDFP)

Sistemul European de Observare a Plăcilor - EPOS reprezintă un plan de intergrare pe termen lung de a crea o singură infrastructură, sustenabilă, permanentă a Științelor Pământului care să includă rețele geofizice de monitorizare, observatoare locale, laboratoare experimentale și analogice în Europa și integrarea datelor satelitare.

Detalii

ARISTOTLE - eENHSP Project All Risk Integrated System TOwards The hoListic Early-warning - European Natural Hazards Scientific Partnership
Perioada: 2020-2024
Coordonator proiect: INGV (Italy) / GeoSphere (Austria)
Coordonator partener: Dragoș Tătaru / Alexandru Ţigănescu (INCDFP)

ARISTOTLE-eENHSP este un proiect finanțat de European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations (EC DG-ECHO) conceput pentru crearea unui sistem flexibil și scalabil care oferă servicii multi-hazard la nivel mondial Centrului de Coordonare a Răspunsului în Situații de Urgență (ERCC) și al unui grup de experți în domeniul meteorologiei și geofizicii Europei care să sprijine ERCC în ceea ce privește evaluările în situații de criză.

Detalii


INFP


Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului

  • INCDFP
  • Resurse Educationale
  • EPOS-RO