INCDFP INFP
  Ştiri INCDFP

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) a participat, in perioada 15 - 19 octombrie 2019, la Heviz (Ungaria), la cel de-al 14-lea Seminar al Programului International pentru Litosfera privind Bazinele Sedimentare.

Simpozionul cu tema "Understanding the multi-scale formation and evolution of orogens and sedimentary basins" a fost dedicat memoriei lui Frank Horvath. Din partea INCDFP au fost prezentate patru lucrari legate de:

  • distributia campului de tensiune (deformare) in aria Carpatilor Meridionali si zonele adiacente,
  • caracterizarea proceselor de atenuare in cazul cutremurelor vrancene de adancime,
  • raspunsul local in zona Depresiunii Panonice,
  • identificarea si caracterizarea surselor seismice din zona de curbura a Carpatilor Meridionali.

Tot in cadrul aceleiasi deplasari de la Heviz, cercetatorii INCDFP au luat parte la reuniunea Topo-Transilvania (TT), unde au prezentat patru lucrari legate de seismictatea zonei Ciomadu, campul de tensiune din aria Carpatilor Meridionali, neomogenitatile laterale ale structurii din regiunea Vrancea si implicatiile privind atenuarea si anizotropia undelor seismice si raspunsul local in zona Depresiunii Panonice.

In cadrul colaborarilor TT a fost instalat un sistem de interferometrie radar prin satelit in zona Salinei PRAID si s-au efectuat masuratori prin sondaj magnetoteluric de-a lungul unui profil prin Bazinul Transilvaniei pana in zona de curbura a Carpatilor. In viitorul apropiat, se planifica instalarea unei statii de monitorizare continua a cantitatii si concentratiei emanatiilor de gaze (CO2, Rn, CH4, etc.) in zona Muntilor Persani.

Topo-Transilvania (TT) este o initiativa cadru transdisciplinara si interdisciplinara care vizeaza monitorizarea unei parti geodinamice active, complexe si critice a topografiei europene, partea interioara a zonei Carpatilor de Sud-Est, unde sunt inregistrate procese geotectonice in curs de desfasurare (seismicitatea mantalei si a crustei, vulcanismul recent, fenomenele postvulcanice, activitatea geotermala) care converg in spatiu si timp. Grupul de lucru TT include parteneri din institute de cercetare din Romania si Ungaria, precum si colaborarea cu specialisti din Universitatea Utrecht (Olanda).

Sursa: https://ilp19.webnode.hu/

INFP


Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului

  • INCDFP
  • EPOS-RO